Bijen, hommels en vlinders

Wat veel mensen niet weten is dat er alleen in Nederland al meer dan 350 soorten bijen leven, waarvan meer dan de helft het moeilijk heeft om in stand te blijven. Wat kunnen wij zelf nu doen om de bijen en andere insecten, waaronder de vlinders, een beetje te helpen.

De honingbij kennen we waarschijnlijk allemaal, de grijze zandbij is wellicht al minder bekend. Deze bij graaft gangen in zanderige bodems en lust alleen het stuifmeel van wilgen. Door het veelal (te) vroege knotten wordt het steeds lastiger voor deze grijze zandbij om te overleven. Grijze zandbij en wilg bestaan niet zonder elkaar. Er zijn veel verschillende soorten, die net als de grijze zandbij aan één of meerdere plantensoorten verbonden zijn.

Goed, we dwalen eigenlijk alweer af. Het ging om wat wij zelf kunnen doen om bijen en andere insecten te helpen. Een aantal eenvoudige mogelijkheden zijn:

-Zet een bijenhotel in je tuin.

-plant bijen en vlinder aantrekkende planten.

- Zorg voor nectarplanten die bloeien vanaf maart t/m September

-Maak je tuin niet te netjes, laat dode planten liggen hier kunnen bijen een nest in maken.

-vlinders overnachten en/of overwinteren ook tussen deze afgestorven planten.

-Laat wat stukken grond open voor graafbijen

-Tussen voegen maken graafbijen ook nestjes

-In het najaar de tuin met rust laten, wilde bijen en vlinders spenderen de winter graag in uitgebloeide bloemstengels, oude stronken, takkenbossen of halfverteerde bladeren.

Nu hoeven we onze tuin niet één grote rotzooi te laten worden en u hoeft zeker niet iedere tip uit te voeren. Als u alleen al wat meer verschillende bloeiers neerzet zal de tuin een stuk levendiger worden, probeer de bloeiperiode in uw tuin zo lang mogelijk te maken. Hierdoor zult u vele bijen- en vlindersoorten tegen gaan komen.

Totaal: 1 van 0 tot 43
Pagina:

Terug naar overzicht