Agapanthus of kaapse lelie

Agapanthus of kaapse lelie
Agapanthus of kaapse lelieAgapanthus of kaapse lelie

Agapanthus wordt in 1680 voor het eerst beschreven door Jacob Breyne  (Breynius) Aanleiding voor zijn beschrijving is een bloeiende plant inde tuin van Hieronymus van Beveringk in Warmond. Breynius noemde deze plant Hyacinthus  Africanus Tuberosus, Flore caeruleo  umbellato. In 1692 wordt deze plant beschreven door L. Plukenet naar aanleiding van een bloeiende plant op Hampton Court. Zeer waarschijnlijk is deze plant een stek van het Nederlandse exemplaar. Al in 1652 was er een Nederlands kamp van de VOC op Kaap de Goede Hoop  en veel plantensoorten kwamen van hieruit naar Nederland. Linnaeus beschreef de plant onder de naam Crinum africanum in 1753. L’Héritier de toenmalige directeur van de Jardin des Plantes in Parijs veranderde de naam in 1789 in Agapanthus met daarbij de foutieve naam umbellatus. Hij had de tweede naam africanus die Linnaeus al had gebruikt moeten overnemen. Vanaf dat moment is er altijd onduidelijkheid gebleven over de juiste nomenclatuur van dit genus.

Het genus Agapanthus is verdeeld in twee secties. Deze verdeling is gebaseerd op de kleur van het stuifmeel. De sectie lilacinipollini (met lila stuifmeel) bevat een drietal soorten.  A. campanulatus, A. caulescens en A. coddii.  
De tweede sectie Ochraceipollini ( met geelbruin stuifmeel) bevat de soorten A. praecox, A.inapertus en A. africanus.  
Andere gebruikte namen zoals A. comptonii, A. walshii, A. dyeri en A. nutans zijn allemaal synoniemen. 
Veel gebruikt in alle selecties en kruisingen zijn de bladverliezende A. campanulatus en de bladhoudende A. praecox.

Voor wie nog veel meer wil weten over deze prachtige planten. Het boek ,Agapanthus a revision of the genus, van Wim Snoeijer is wat mij betreft een prima naslagwerk waarin je enorm veel kunt vinden over Agapanthus. 

Agapanthus, de kaapse lelie, ook wel afrikaanse lelie genoemd is een van de dankbaarste kuipplanten die er zijn. Al meer dan 300 jaar spreekt deze plant met al haar honderden cultuurvariëteiten tot de verbeelding van veel mensen. Het is een makkelijke plant die weinig eisen stelt. Weinig verpotten stimuleert de bloei. In de zomer veel water en voeding. Graag een zonnige en warme plek. In de winter vorstvrij en vrijwel droog bewaren. Op zich kunnen de planten wel iets van vorst hebben maar beter is het om de plant vorstvrij te houden. 

Wij bieden u een zaadmengsel aan van witte kleinblijvende soorten. In een zakje zitten circa 40 zaden.

Bereken uw prijs

Aantal:
Prijs:€ 2,00
  • Lagere verzendkosten

    Lagere verzendkosten

    Allseeds bestaat 15 jaar en daarom zijn voor dit hele jaar de verzendkosten voor alle bestellingen binnen Nederland 1 Euro ipv. 3,50

    Lees meer »