Cyclanthera pedata

Cyclanthera pedata

Mexicaanse augurk, Achocha, Olijfkomkommer, Achokcha, Caihua, Caygua, Cayua, Korila of Wild Cucumber. Het zijn allemaal namen voor deze toch wel een beetje vergeten eenjarige groente. Buiten doet deze soort het perfect. Cyclanthera pedata is een eenjarige klimplant met groet diep ingesneden zacht groen bladeren. De 6 tot 7 cm langwerpige vruchten zijn hol en bevatten rijp, zwarte zaden die net als bij een paprika aan het merg vaszitten. Per rijpe vrucht zitten er 8 tot 12 zwarte zaden in. Overrijpe vruchten scheuren open en dan kun je de zwarte zaden prachtig zien zitten. De plant is afkomstig uit de Andes en wordt plaatselijk nog wel gekweekt. De cultuur is al oud. In het boek "The lost crops of the Incas" wordt deze vrucht ook vermeld.

Zaaien vanaf eind April in potjes bij circa 20 graden. Na half mei buiten uitplanten. Zorg voor een ruime groeiplaats. De plant hecht zich eenvoudig aan alles wat uitsteekt vast. In een goede zomer wordt de plant zomaar 3 meter hoog. De vruchten eet je in een jong stadium. In dunnen schijfjes gesneden kunnen ze prima in een frisse zomersalade.

Cyclanthera bevat flovonoide glycosiden en deze anti-oxidanten kunnen helepen bij een teveel aan cholesterol en zelfs overgewicht. De gehaltes in de plant zijn echter minimaal. De werking daarvan mag met een gezond vertsand bekeken worden. Verwacht geen spektakel. In een zakje zitten circa 10 zaden.

Bereken uw prijs

Aantal:
Prijs:€ 2,50
  • Lagere verzendkosten

    Lagere verzendkosten

    Allseeds bestaat 15 jaar en daarom zijn voor dit hele jaar de verzendkosten voor alle bestellingen binnen Nederland 1 Euro ipv. 3,50

    Lees meer »