Calendula officinalis

Calendula officinalis

De oorspronkelijke soort komt uit Iran en het Middellandse-Zeegebied. Deze was enkelbloemig en oranjegeel van kleur. De naam Calendula is een afgeleide van het Latijnse calende. Dit staat voor de eerste dag van de maand, die vroeger officieel werd afgeroepen. De naam van de plant is zo gekozen omdat het gewas maanden achtereen blijft bloeien. In zijn beroemde Cruydeboek schrijft Dodonaeus al dat 'Sy bloeyen van in den Meye alle den zoomer duer tot in den winter. Calendula officinalis is een winterharde eenjarige plant(hardy annual) met margrietachtige enkle of gevulde bloemen. Zaai voor zomerbloei vanaf Maart direct op de gewenste op circa 1 cm diepte. Voor extra vroege bloei in het voorjaar kunt al in de voorafgaande herfst zaaien. Door uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen kunt u de bloei ook nog eens verlengen. Goudsbloemen staan prachtig in potten en kuipen. Van de bloemen kunnen allerlei extracten en tincturen worden gemaakt. Calendula zalf is bij elke drogist of apotheker verkrijgbaar. Veel cosmetische producten bevatten ingredienten van de goudsbloem. 

Voor eigen gebruik plukt u de bloemen net voor het open gaan. Pluk het jonge blad voor direct gebruik in Salades. De bloemblaadjes zijn een goede vervanging voor saffraan in rijst en soep. Aftreksels van de bloemblaadjes geven kleur aan o.a. boter, kaas en gebak. Salades en omeletten krijgen prachtige accenten bij gebruik van de bloemblaadjes. De aangeboden soort staat dicht bij de oorspronkelijke soort. Ze is oranje en enkelbloemig. In een zakje zitten circa 100 zaadjes.

Bereken uw prijs

Aantal:
Prijs:€ 1,50
  • Lagere verzendkosten

    Lagere verzendkosten

    Allseeds bestaat 15 jaar en daarom zijn voor dit hele jaar de verzendkosten voor alle bestellingen binnen Nederland 1 Euro ipv. 3,50

    Lees meer »