Webshop

Welkom op de site van Allseeds Europe.  U zult behalve een aantal producten ook veel achtergrond informatie tegenkomen. Veel plezier met het rondkijken op deze site. Mochten er vragen ontstaan. Stelt u ze gerust.

Oxalis

Oxalis

Oxalis behoord tot de klaverzuringachtigen(Oxalidaceae) en is met ruim 800 soorten het grootste geslacht binnen deze familie. De planten zijn geschikt voor tuin, kamer en kas. Er is verse oogst 2022. Er zijn ook een aantal nieuwe variëteiten toegevoegd. Foto's volgen later.

Oxalis versturen wij alleen binnen Europa!!

Lees meer »

Bollen en Knollen

Bollen en Knollen

Deze groep planten hebben een bijzonder uitstraling. Het is altijd spannend om te zien wat er te voorschijn gaat komen. Het bezit van opgeslagen reserve voedsel stelt deze plantengroep in staat om onder de juiste omstandigheden zeer snel op te groeien. In West-Europa is dat over het algemeen het voorjaar.

Lees meer »

Bijen, hommels en vlinders

Bijen, hommels en vlinders

Bijen en vlinders hebben bloemen nodig om nectar en stuifmeel te vinden. Veel mensen zagen de bij als een gevaarlijke insect met een angel. Gelukkig veranderd dat beeld en weten we nu dat de bij en ook de vlinder een zeer belangrijke rol spelen in het bestuiven (bevruchten) van vrijwel al onze bloemen en planten. Niet alleen zijn het belangrijke beestjes, maar ze kunnen uw tuin nog kleurrijker en levendiger maken.

Lees meer »

Vergeten groenten en zo

Vergeten groenten en zo

Na verloop van tijd raken soorten en cultivars van eetbare gewassen door diverse oorzaken in onbruik. Er komen nieuwe soorten met een hogere productie of soorten die eenvoudiger te oogsten zijn. Smaak, Geur en Kleur zijn niet altijd criteria geweest die bij de introductie van nieuwe soorten een belangrijke rol in de afgelopen decennia hebben gespeeld. Gelukkig beginnen we te beseffen dat juist al die smaken en geuren en kleuren onze eetbare wereld zo bijzonder maken.

Lees meer »

Basilicum

Basilicum

De geslachtsnaam Basilicum is afgeleid van het Griekse basileus, dat ‘koning’ betekend. Het gewas wordt algemeen beschouwd als de koning onder de keukenkruiden. Basilicum wordt in het dagelijkse spraakgebruik met het tweede deel van de Latijnse naam Ocimum basilicum aangeduid. De echte Nederlandse namen bazielkruid of koningskruid zijn eigenlijk nooit  ingeburgerd. Het kruid is bijzonder rijk aan vluchtige oliën. Specifieke aroma’s zoals anijs, kaneel, citroen, kruidnagel en tijm komen rijkelijk voor.

Lees meer »

Zaden van succulenten

Zaden van succulenten

Succulenten zijn een bijzondere groep in de plantenwereld. Het zijn allemaal planten die water op kunnen slaan om droge periodes te kunnen overbruggen.

Lees meer »

Lathyrus in al zijn vormen

Lathyrus in al zijn vormen

Lathyrus behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae) Dat vlinderachtige kun je in alle bloemen van deze familie terugvinden. Ook de bloemen van de Lathyrus hebben dat. De meest bekende eenjarige Lathyrus odoratus heeft grote bloemen. De plant moet ieder jaar opnieuw worden gezaaid en stelt hoge eisen aan de grond. Veel minder bekend zijn de overige Lathyrus soorten. Er zijn circa 170 species die zijn verdeeld in dertien secties. Algemeen wordt ervan uit gegaan de bakermat van Lathyrus in de oude wereld ligt. Via Groenland of via Azië en Alaska zijn ze in Noord-Amerika terecht gekomen. Nu vindt je Lathyrus ook in Midden en Zuid-Amerika.

Lees meer »

Lathyrus odoratus spencer hybriden

Lathyrus odoratus spencer hybriden

De siererwt, Lathyrus odoratus,is een prachtige eenjarige klimmer met een fantastisch kleurenpalet.

Lees meer »

Speciale een en tweejarigen

Speciale een en tweejarigen

Het leuke van het zelf uit zaad opkweken van een en tweejarige gewassen is, dat er binnen afzienbare tijd aardige resultaten zijn te verwachten. Anders dan met vaste planten, bol - en knolgewassen of houtachtigen, die veelal jaren nodig hebben voor bloem - of vruchtvorming plaats vindt, is het resultaat met eenjarigen al na enkele maanden zichtbaar. Met eetbare gewassen geeft het oogsten een haast nog wel grotere voldoening. Het plezier wordt zeker vergroot wanneer zelf gekweekte groenten uiteindelijk, tot een smakelijk gerecht bereid, op de eettafel terechtkomen.

Lees meer »

Aanbiedingen

Aanbiedingen

Op deze plaats treft u regelmatig leuke aanbiedingen aan.

Lees meer »

Lotus

Lotus

Zeker 6000 jaar geleden was de Lotus al bekend bij de mensen in China. Minstens 3000 jaar terug begon men daar al met het kweken van de Lotus. Nelumbo is inheems in China en er is een geweldige grote verzameling van cultivars in omloop. De grootste bloemen zijn bijna 30 cm in doorsnede. Terwijl de kleinsten 5 cm groot zijn. Ook als potplant zijn er cultivars in omloop. Er zijn slechts twee species in het genus Nelumbo. De ene is Nelumbo nucifera die in China en Azie voorkomt. De ander is Nelumbo lutea en deze is inheems in Noord-Amerika.

Lees meer »

Bonen

Bonen

Er bestaat al heel lang het spreekwoord ‘Honger maakt rauwe bonen zoet’. Gezien de herkomst van de vele soorten, gaat het hier zeer waarschijnlijk over de tuinboon. Voor 1600 had je in Europa alleen maar de ogenboon en de tuinboon. Een ieder die wel eens een rauwe tuinboon heeft geproefd weet dat deze alles behalve zoet smaakt. In onze moestuinen en keukens zijn sperziebonen, pronkbonen, tuinbonen, doperwtjes en peultjes de meest voorkomende peulvruchten. Dit is slechts een greep uit de duizenden verschillende variëteiten die verspreid over de hele wereld worden gekweekt.

Lees meer »

Komkommers en komkommerachtigten

Komkommers en komkommerachtigten

De komkommerfamilie is een bijzonder grote familie en zoals in elke familie kun je ook binnen deze echt aparte leden aantreffen. Augurken, Komkommers en Meloenen behoren tot dezelfde familie.

Cucumis is de van oorsprong oude Latijnse naam voor komkommer. Er is geen nadere betekenis bekend. Komkommerachtigen behoren tot de Cucurbitaceae.

Van een aantal kunnen wij u zaden aanbieden.

Lees meer »

Pompoenen

Pompoenen

Pompoenen behoren net als de komkommers ook tot de Cucurbitaceae.

Binnen de Cucurbitaceae zijn een aantal familieleden van economisch belang omdat ze eetbaar zijn of vanwege hun sierwaarde. Weer anderen vanwege hun medicinale eigenschappen of hun mogelijkheden als gebruiksvoorwerpen. Belangrijke geslachten zijn o.a. Citrullus (watermeloen), Cucumis (komkommer), Cucurbita (pompoen), Lagenaria (fleskalebas), Luffa (sponskomkommer) en Momordica (bittere komkommer)

Bekend bij ons zijn o.a. Pompoen, Courgette en kalebas

Cucurbita is de oude Latijnse naam voor pompoen of kalebas. De komkommerfamilie bestaat uit 121 genera en in totaal 760 soorten.

Lees meer »

Tomaten

Tomaten

Tegenwoordig behoort de tomaat tot de belangrijkste groentesoorten op aarde. Toch wordt ze nog niet zo lang geteeld. Afkomstig uit de dalen van het Andesgebergte in Peru, werd de tomaat pas na 1500 tegelijkertijd met de aardappel naar Europa overgebracht. Men dacht dat de vrucht een afrodisiacum was. Vandaar de naam liefdesappel in Europa. Bijzonder is het feit dat de gecultiveerde tomaten via Europa naar Noord-Amerika zijn overgebracht en niet via Midden-Amerika. In 1812 gebeurde dit.

Lees meer »

Radijzen en zo

Radijzen en zo

Meer en meer worden groentes uit andere culturen bij ons in de keuken geintroduceerd. Eten is en blijft een van de meest verbindende factoren tussen mensen en culturen. 

We beginnen voorzichtig met een aantal soorten radijzen.

Lees meer »

Klimmende planten

Klimmende planten

Klimmers zijn intrigerende planten. Waarom gaan ze de lucht in? Misschien een meer dan gemiddelde overlevingsdrang? Keiharde noodzaak?

Lees meer »

Bomen

Bomen

Bomen zijn houtachtige planten met een stam. Er zijn ook houtachtige struiken maar die hebben geen echte stam. In de regel kun je zeggen dat bomen ergens via hun stam overgaan in een kroon terwijl die bij struiken eigenlijk meteen begint. Uiteraard zijn er allerlei overgangsvormen mogelijk en de groeiomstandigheden spelen daarbij ook nog een een belangrijke rol

Lees meer »

Grassen

Grassen

Grassen vormen een grote groep binnen de plantenwereld. Ze zijn uniek qua vorm, groeikracht en toepasbaarheid in onze tuinen.

Lees meer »

Erwten, Kikkererwten, Linzen e.a.

Erwten, Kikkererwten, Linzen e.a.

De gecultiveerde ronde(Pisum sativum var vulgare) en de gekreukte(Pisum sativum var medullare) erwten zijn waarschijnlijk ontstaan uit de wilde soort Pisum humile. Deze soort met purperroze bloemen groeit als onkruid in het Middelandse-Zeegebied, de Kaukasus en in Voor-Azie tot Afghanistan. Peulen (Pisum sativum var.saccharatum) stammen uit het Oosten.

Lees meer »

Kruiden en gebruik

Kruiden en gebruik

In de Westerse beschaving werden al vanaf de eerste eeuw voor Christus in oude kruidenboeken als de Materia Medica van Dioscorides planten beschreven vanwege hun helende werking. In zijn Materia Medica benoemde de Griekse arts vijfhonderd planten en beschreef hij hun groeiwijze en gebruik.. De vroegste kopie van dit manuscript die bewaard is gebleven, geschreven en geillustreerd in de zesde eeuw, bevindt zich in Wenen en staat bekend als de Codex Vindobonensis.

Lees meer »

Kuipplanten

Kuipplanten

Al eeuwen zijn mensen bezig met de plantenwereld om hen heen. Uiteraard verder terug in de tijd vooral vanwege voeding, als gebruiksvoorwerpen en voor medicinaal gebruik. Toch bleef het daar niet bij. Planten werden ook voor de sier gebruikt. Naarmate er meer van de wereld werd ontdekt, nam het aantal welgestelde verzamelaars van al dat nieuwe plantmateriaal rap toe. Ook voor die tijd, al in de Middeleeuwen, werd in noordelijke landen geprobeerd zuidelijke planten te kweken. Vanuit het Middellandse-Zeegebied werden planten over de Alpen naar het koele noorden van Europa gebracht en uitgeprobeerd. Meestal ging dat niet zo goed.

Lees meer »

Meerjarige winterharde planten

Meerjarige winterharde planten

Vaste planten zijn planten die in principe meerdere jaren achter elkaar doorgroeien. Veel vaste planten vinden het wel plezierig om eens in de 2 tot 4 jaar gescheurd te worden. Het hart van de plant gaat vaak minder goed groeien en tijdens het scheuren kun je de oude delen meteen verwijderen. Binnen deze groep heb je ook nog het fenomeen kortlevende vaste planten. Deze groep gaat in de regel 3 tot 4 jaar mee.

Lees meer »

Meloenen en zo

Meloenen en zo

Cucumis melo is de wetenschappelijke naam voor de meloen. De wilde vormen komen voor van zuidelijk Afrika tot in Zuidoost-Azie. Deze meloenen hebben een zacht behaarde tot vrijwel onbehaarde stengel die enigszins hoekig of geribbeld is. De bladeren zijn min of meer vijfhoekig gelobd met drie tot zeven lobben. De bloemen zijn meestal eenslachtig.

Lees meer »

Asparagus

Asparagus

Asparagus is de botanische naam van een geslacht van planten in de Aspergefamilie (Asparagaceae).

Lees meer »

Vaste en eenjarige zonnebloemen

Vaste en eenjarige zonnebloemen

De oorsprong van zonnebloemen ligt in voor een groot deel in Noord-Amerika. Volgens Charles B. Heiser, Jr in zijn boek The Sunflower uit 1976 zijn er 76 species. Circa 12 species groeien in en rondom het Andes gebergte. In zijn boek zonnebloemen schrijft Peter Bauwens dat recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer drieduizend jaar geleden de zonnebloem als basisvoedsel gebruikt werd door Noord-Amerikaanse indianenstammen in New Mexico, Arizona, Missouri en de Mississippidelta. Samen met maïs, bonen en pompoenen vormden zonnebloemen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse voedsel en werden ze verbouwd als gebruiksgewas.

Lees meer »

Stekken van Succulenten

Stekken van Succulenten

Heel veel Cactussen en Vetplanten zijn via stek te vermeerderen. Al deze stekken moeten een poosje droog bewaard worden alvorens ze weer kunnen worden opgepot. Het snijvlak moet eerst drogen. Vanuit dat gedroogde snijvlak worden vaak weer de nieuwe wortels gevormd.

Lees meer »

Nieuwe soorten op de site

Nieuwe soorten op de site

Regelmatig krijg ik de vraag  waarom er geen zoekoptie beschikbaar is. Ergens zit dat wel in de planning maar tot die tijd wilde ik het zo oplossen. Nieuwe soorten staan in ieder geval een poosje in deze categorie.

Lees meer »