Lotus

Het zaaien van Nelumbo is niet alleen erg leuk om te doen. Het volgen van het hele proces is ook bijzonder. In de vensterbank kunt u de eerste 6 a 7 weken op de voet volgen.

Een paar zaken in dit proces zijn belangrijk. De techniek van het zaaien is voor het eerst beschreven door Jia Sixie in het boek Qimin Yaoshu. Schrik niet maar dit boek werd geschreven in de 6e eeuw na Christus.

Uiteraard moeten de zaden rijp zijn. Rijpe zaden zijn bijna zwart van kleur en glad van huid. De zaadhuid is een harde schil die moet worden beschadigd zonder de zaadlobben binnenin te beschadigen. Je kunt er met een goede schaar een puntje afknippen maar met behulp van een goede vijl zijn er ook prima resultaten te behalen. Denk om de vingers. Ik spreek uit ervaring. Een eenvoudiger methode is het boren van een klein gaatje in de harde huid. U boort precies zover tot de witte zaadlobben zichtbaar zijn. De huid moet worden beschadigd om water bij zaadlobben te kunnen laten komen. Na het opzwellen dat 3 a 4 dagen in beslag neemt duurt het 5 tot 7 dagen voordat er wortels en blad te voorschijn komen. Jia Sixie adviseerde om de opzwellende zaden te verpakken in vette klei om drijven van de zaden te voorkomen. Met het groeien van de bladeren stijgt ook het waterniveau in de potten. Nelumbo zaden kiemen het beste bij temperaturen tussen 20 en 25 graden en dan ook nog eens het liefst in direct zonlicht. Klei en leemgrond zijn verreweg de beste grondsoorten voor de Nelumbo om in te groeien.

Als u in potten kweekt dan moet elk jaar de grond ververst, of tenminste aangevuld worden.

Totaal: 1 van 0 tot 8
Pagina:

Terug naar overzicht

  • Lagere verzendkosten

    Lagere verzendkosten

    Allseeds bestond in 2022 15 jaar en toen zijn de verzendkosten voor alle bestellingen binnen Nederland verlaagd naar 1 Euro ipv. 3,50. Omdat er al zoveel duurder is geworden voor iedereen. Houden wij ook dit jaar die verzendkosten op hetzelfde niveau van 1 Euro. 

    Lees meer »