Solanum quitoenese

Solanum quitoenese
Solanum quitoeneseSolanum quitoenese

De lulo is de besvormige vrucht van Solanum quitoense. Dit is  een soort uit de grote familie van de Solanaceae. Hiertoe behoren ook de aardappel en de tomaat.  Deze plant is vertakt en kan uiteindelijk tot wel 3 m hoog worden. De afwisselend geplaatste bladeren zijn zacht behaard. De stelen, bladnerven, bladschijven en de stengels zijn met lichtpaarse haren bezet en dragen taaie, lange stekels. Deze plant bloeit vier tot vijf maanden na het zaaien. De bloemen zijn circa 3 cm breed en staan op korte stelen in trossen van één tot tien stuks. De kelk is viltig behaard en paarsviolet van kleur. De vijf lancet vormige, crèmewitte kroonbladeren zijn aan de onderkant violet behaard.

Na de bevruchting ontstaat er een tot 6,5 cm grote bes. De schil van rijpe vruchten is leerachtig en tot 4 mm dik. Rijpe vruchten zijn aan de buitenkant glanzend geel tot oranje van kleur en bedekt met een eenvoudig te verwijderen afwasbaar vilt, bestaande uit ruwe, lichtbruine sterharen. De vrucht wordt aan de binnenkant door bleekoranje, vlezige tot vliezige wanden in vier compartimenten verdeeld, die zijn gevuld met, geeloranje, zuuraromatische sappige pulp en groenige, 2 tot 2,5 mm grote zaden.
Uit de lulo kan groen sap worden geperst. Dit wordt onder andere in Peru geproduceerd. Het sap is niet lang houdbaar, want na contact met de lucht verkleurt het snel naar bruin. De verkleuring kan vertraagd worden door toevoeging van limoensap. De vrucht kan ook als handfruit dienen en tot vruchtenwijn ("vino de naranjilla"), marmelade, ijs, jam, gelei en siroop worden verwerkt.

De lulo komt van nature voor in de Andes in Colombia, Ecuador en Peru en wordt veel tussen 1000 en 2500 m hoogte in het tropisch bergland van Zuid-Amerika gekweekt. De plant is niet winterhard en in wat mindere zomers draagt de plant net geen rijpe vruchten. Toch is de plant bijzonder de moeite waard van het kweken. Uitzaaien bij 20 tot 25 graden in bv. een kamerkasje gaat prima. De plant koel laten overwinteren en zeker in het 2e groei jaar zijn de bloei en de vruchtzetting indrukwekkend. Het is een geweldige verschijning in alle facetten. In een zakje zitten circa 15 zaden.

Bereken uw prijs

Aantal:
Prijs:€ 2,50
  • Lagere verzendkosten

    Lagere verzendkosten

    Allseeds bestaat 15 jaar en daarom zijn voor dit hele jaar de verzendkosten voor alle bestellingen binnen Nederland 1 Euro ipv. 3,50

    Lees meer »